Netflix’s Dating Amber lijkt een verademing te midden van de beerput van homofilms waaruit het is voortgekomen, schrijft Miranda Stephenson.

 

Ik kijk niet vaak naar LHBT-films. Als ik gedwongen word nog een geheim, verdoemde romantiek te doorstaan, of als ik moet horen: “Maar … dat kunnen we niet! Het is verkeerd!” stamelde nog een keer, ik denk eerlijk gezegd dat ik mijn ogen uit zal steken. Er is maar zoveel wil-zij-zullen-zij-oh-oeps-ze zijn gedwarsboomd door homofobie die een meisje kan verdragen.

 

Dating Amber is een ander soort queer cinema. Gevestigd in Ierland in 1995 – eng is homoseksualiteit daar pas sinds 1993 legaal – Eddie (Fionn O’Shea, Normal People) en Amber (Lola Petticrew, Come Home) zijn twee homoseksuele tieners die wanhopig op zoek zijn naar ontsnapping. Voor Amber is dat vrij eenvoudig: ze spaart geld om de stad uit te gaan. Als ze eenmaal uit Ierland is, kan ze met een meisje uitgaan en de succesvolle anti-etablissementsboekwinkel openen die ze altijd al wilde. Bovendien zal ze vrij zijn van de gefluisterde opmerkingen die haar sinds de dood van haar vader hebben achtervolgd. lexa.nl is nieuw.

 

Deze heroriëntatie weg van romantiek is op zoveel niveaus noodzakelijk.

 

Voor Eddie zijn de zaken een stuk ingewikkelder. Als hij de huwelijksspanning van zijn vader en moeder niet uit de weg gaat, probeert hij zwakjes pull-ups in zijn achtertuin. Als hij het maar kan halen voor het Ierse leger, wordt hij eindelijk een echte man. Hij zal een vrouw vinden, een paar kinderen krijgen en zijn eenzame, lege avonden doorbrengen met dromen over een lul. Hij kan normaal zijn. En hij zal blij zijn …


 

Op dit moment – en de film – zitten Eddie en Amber echter vast thuis en verbergen hun aantrekkingskracht voor hetzelfde geslacht. Terwijl pestkoppen zich verdiepen in hun verdachte onvermogen om een ​​date vast te houden, sluiten ze een radicale overeenkomst die meer bekend is met het formaat van een donzige rom-com: tot het einde van de school doen ze alsof ze uitgaan. Terwijl vriendschap bloeit, ontstaat er een ontroerend, bedachtzaam en herhaaldelijk hilarisch geraas door een vreemd coming-of-age-drama; Dating Amber lijkt een verademing te midden van de beerput van homofilms waaruit het is voortgekomen. Eindelijk geeft het genre ons een pauze van zijn met sterren gekruiste, po-faced liefhebbers! Hoewel Eddie en Amber elk experimenteren met romantiek, speelt dit altijd de tweede viool voor de gevoelige focus op de twee als individuen, en de platonische vriendschap die hen nieuwe hoop geeft. Victoria Milan is super bekend.

 

Deze heroriëntatie weg van romantiek is op zoveel niveaus noodzakelijk. In het echte leven is het typisch dat mensen hun seksualiteit goed herkennen voordat ze zich klaar voelen voor een relatie. Het is een proces dat niet altijd met zoveel nuance op het scherm wordt weergegeven. Het is ook een gangbare trope voor films om een ​​koppel van hetzelfde geslacht af te beelden als de enige homo’s op school, in de stad en mogelijk in de wereld. Dating Amber weet deze valkuil ook te omzeilen, met minimaal vier personages die expliciet queer zijn. Misschien wel het allerbelangrijkste, de schijnwerpers op individuele, familiale en platonische ontwikkeling benadrukken dat er meer is voor LGBT-mensen dan het simpele feit dat ze LGBT zijn. Romantische ontmoetingen in Dating Amber zijn praktisch incidenteel, omdat de zoete en turbulente vriendschap van Eddie en Amber de bedwelmende vreugde benadrukt die te vinden is in platonische liefde.

 

Misschien wel het allerbelangrijkste, de schijnwerpers op individuele, familiale en platonische ontwikkeling benadrukken dat er meer is voor LGBT-mensen dan het simpele feit dat ze LGBT zijn.

 

Misschien vanwege dit gebrek aan verboden romantiek, heeft Dating Amber de diepte om zowel echt grappig als pijnlijk realistisch te zijn. Binnen de eerste vijf minuten giechelde ik al, en driekwart van de scène is er een juweel van een scène met een belachelijk nutteloze seksed ed video. Andere keren voelde het alsof de film rechtstreeks tegen me sprak. Als kinderen vormde bijna elk vreemd meisje dat ik ken een heleboel verdrietige, pretendeerde verliefdheden op jongens die toevallig ‘ergens anders woonden’. Mijn eerste homobar was bezaaid met twee dozijn mensen die tientallen jaren ouder en veel zelfverzekerder waren dan ik: Amber en Eddie’s duizelige, ongemakkelijke anticipatie is alsof ik in een spiegel naar mijn verleden kijk.

 

Dit wil niet zeggen dat Dating Amber vrij is van elke valstrik van het genre. Iets te vaak speelt het serieus in op de meest hardnekkige stereotypen: Eddie (homo) is zo ongeschikt voor mannelijke activiteiten dat hij moeite heeft om een ​​enkele pull-up te doen; Amber (lesbisch) is luid revolutionair, ‘mannelijk’ en wordt aangespoord om er vrouwelijker uit te zien. Op een gegeven moment lijkt Eddie’s meest vurige verlangen de tedere omhelzing van een onbekende drag queen, terwijl de grote ontdekking van zijn moeder over zijn seksualiteit komt wanneer hij door zijn notitieboek met penistekeningen trekt. Afgaande op mijn middelbare schoolervaring denk ik niet dat tienerjongens homo hoeven te zijn om overal lullen te krabbelen.

 

Tegen het bitterzoete einde van de film wankelt het realisme nog verder. Omwille van een gelukkig einde, kiest Eddie ervoor om alles achter zich te laten – inclusief zijn publiek, dat er somber over nadenkt hoe waarschijnlijk deze keuze in het echte leven zou zijn geweest. Mijn vriendin en ik zaten in tranen, niet vanwege het einde van de film, maar vanwege het einde van de film. Jezelf omhelzen ten koste van familie, vrienden en toekomstige carrière lijkt een angstaanjagende, dappere zaak. Het is niet eenvoudig om op de versie van jezelf te drukken waar iedereen in gelooft.

 

Maar als het erop aankomt, kan ik het optimisme van het einde niet met een gerust geweten verwijten. De doom en somberheid van queer cinema is een meedogenloos ras van sombere propaganda; Ik zou het niemand kwalijk nemen dat hij zich voorstelt dat elke echte LGBT-persoon ook ongelukkig wordt. Misschien, met meer films zoals deze, begint die zondvloed eindelijk – eindelijk – weg te lopen. Dating Amber is een aangrijpende film, met een einde symptomatisch voor een meer hoopvol queer verhaal. En eerlijk gezegd? Het zal tijd worden.